Veelgestelde vragen

Verkoopprocedure

De verwachting is dat begin september alle verkoopstukken gereed zijn en wij de verkoop definitief starten. Als u bent ingeschreven op onze website krijgt u ruim van tevoren een uitnodiging.

Na de officiële Start Verkoop heb je twee weken de tijd om een inschrijvingsformulier en eventuele financiële check in te dienen bij de makelaar.

De toewijzing is afhankelijk van de voorwaarden die je stelt. Indien je géén voorbehoud verkoop eigen woning en/of geen voorbehoud financiering en/of een financiële check heeft laten doen dan maakt je meer kans. Hoe meer zekere kopers er zijn, hoe eerder de kritische grens qua aantallen wordt bereikt, waardoor het startsein gegeven kan worden. 

Als je wordt toegewezen dan krijgt je hiervan persoonlijk bericht en wordt je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.

Een optie geldt in basis voor 2 weken. In deze periode heb je voldoende gelegenheid om je keuze te overwegen en eventueel aanvullende vragen te stellen. Na deze optieperiode wordt je gevraagd of je wilt kopen of afziet van de optie, waardoor andere kopers een kans krijgen.

Indien je aangeeft dat je wilt kopen dan zal de makelaar een koopovereenkomst en een aannemingsovereenkomst opstellen. Deze wordt door de makelaar zorgvuldig met je doorgenomen om te controleren of alle gegevens goed zijn ingevuld. De basisovereenkomsten zonder persoonlijke gegevens ontvang je ook tijdens het gesprek met de makelaar nadat je een optie hebt gekregen.

* Wij verstrekken geen blanco overeenkomsten bij opties.

Na de ondertekening van de overeenkomsten heb je twee maanden de tijd om de financiering definitief af te ronden. Bij het onderdeel “Financiering” vindt je hier de meest gestelde vragen.

Financiering

U kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van onze makelaar. In dit gesprek krijgt u een goed beeld of u de woning kunt betalen en wat uw toekomstige maandlasten zullen zijn.

Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, wordt je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.

In de overeenkomsten zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 1 afwijzing van een geldverstrekker.

Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvangt je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan je hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling.

Ja, dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de notaris.

Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaalt je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2 jaar.

Heb je een koopwoning met overwaarde en wil je dit alvast gebruiken? Dan kan de Overbrugging Hypotheek bij je passen.

Een fijn voordeel: bij een energiezuinige nieuwbouwwoning heb je bij de meeste hypotheekverstrekkers flink wat extra leen ruimte.

Voor een woning met een duurzaam energielabel (A label) kun je meer lenen dan voor een bestaande woning met een C label of lager. Vraag de hypotheekverstrekker van jouw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.

Bij nieuwbouw betaal je vaak geen overdrachtsbelasting, omdat de woning vrij op naam wordt opgeleverd. Ook betaal je meestal geen taxatiekosten en makelaarskosten.

Financiële check

We proberen zoveel mogelijk mensen een woning toe te wijzen. Daarbij kijken wij naar de meest concrete kandidaten. Een financiële check laat ons zien dat je de woning kunt financieren of met eigen middelen kunt betalen. Het inleveren van een financiële check, zorgt er dus voor dat je een meer concrete kandidaat wordt.

Een financiële check is een brief (niet ouder dan 3 maanden) van een bank of hypotheekverstrekker waarin staat dat je – bij het door jouw opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor je gewenste woning kunt lenen of met eigen middelen kunt betalen.

LET OP: dit is geen hypotheekaanvraag, alleen een verklaring dat je de financiële mogelijkheden hebt laten doorberekenen. Bekijk onze voorbeeldbrief financiële check.

Je levert je financiële check in samen met je inschrijfformulier voor een woning.

Je kunt deze brief laten opstellen door je bank of hypotheekverstrekker.

Vragen over het gebied

De Slagen biedt volop ruimte aan groen en speelplekken. Een goede plek voor gezinnen die op zoek zijn naar een veilige, kindvriendelijke en groene woonomgeving. Je bent snel in het centrum en dicht bij alle voorzieningen, maar ook binnen 5 minuten met de auto in het bosgebied “de zwarte dennen” met bijvoorbeeld een zwemvijver, ruiterpaden, mountainbike routes en vele wandelroutes.

Op korte loopafstand van de woonwijk gaan er bussen in zowel de richtingen van Zwolle als Meppel.

Direct op loopafstand is een kinderopvang, bouwmarkt, scholen en medisch centrum. En de overige voorzieningen zoals supermarkt, slager en bakker e.d. zitten in het centrum.

Via deze website kun je je inschrijven en je voorkeur aangeven. Ook kun je bij onze makelaar terecht als je dit niet zelf kunt doen.

Vragen over het project

De woningen worden verkocht door Boertjes Makelaardij uit Staphorst.

Als je vragen hebt over de beschikbaarheid van je favoriete woning neem dan gerust contact met de makelaar op. Je kunt de makelaar bellen of mailen. De status van een woning kun je na de start verkoop ook terugzien op de website.

Wanneer de verkoop is gestart vindt je alle verkoopdocumentatie terug op de website. Ook de makelaar heeft de verkoopdocumentatie beschikbaar vanaf Start Verkoop.

De woningen worden gebouwd door verschillende aannemers, Dons & Troost, Kooiker, Bovenhuis, Jansen, de Witte en Hokse uit Staphorst. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met een van deze partijen. Tijdens de bouw is de kopersbegeleider van de aannemer je aanspreekpunt.

Elke woning is geheel naar eigen wens aan te passen, mits dit technisch mogelijk is. Uiteraard zijn er bij de vrijstaande woning meer individuele mogelijkheden dan voor de rijwoningen. Dit is bespreekbaar met de aannemer. Zodra de optielijst beschikbaar is kun je die terugvinden op deze website.

Wanneer je doorgaat met de koop van je woning kun je bij de aannemer terecht. 

Nee, de woningen worden in basis zonder keuken opgeleverd. Zo heb je de volledige vrijheid in je keuze.

Nee, alle woningen worden gasloos gebouwd. Dit is wel zo duurzaam.

Ja, er is standaard een badkamer aanwezig. Wie de leverancier wordt en de specificaties van het sanitair en tegelwerk, is nu nog niet bekend. Deze informatie is straks in de Technische Omschrijving en het sanitairboek terug te vinden na de Start Verkoop.

Dat is nu nog niet bekend. De showroom wordt in overleg met de aannemer bepaald.

Nee, in basis is vloerafwerking als laminaat, vloerbedekking en wandafwerking zoals behang niet opgenomen. Dit dien je in principe na oplevering nog zelf te verzorgen.

Dit is mogelijk. Voor elke aanpassing geldt dat de aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan een woning moet voldoen. De aannemer adviseert je in dit traject.

De plattegronden worden bij elk woningtype op de website gezet.

Het voorlopig energielabel van elke woning is vastgesteld op A+++.

Voor de woningen wordt geen laadvoorziening meegenomen.

Vragen over de wijk

Bij de 2-onder-1kap woningen en de vrije kavels kun je parkeren op eigen terrein. De rijwoningen hebben voldoende parkeergelegenheid voor of naast de woningen.

Ja, parkeren is en blijft gratis.

Nee, het is een uniek project met unieke woningen die nergens anders gebouwd zijn. Sommige woningen worden ook in de eerste fase gerealiseerd en zijn dus nu in aanbouw. Kijk hiervoor goed naar de kavelkaart om de types te bekijken.

Ja, de vergunningen voor de bouw zijn al ingediend. We kunnen en gaan dus snel starten.

De bouwwerkzaamheden zullen naar verwachting ongeveer een jaar in beslag nemen.

Zodra de brochure beschikbaar is wordt deze gepubliceerd op de website.

overige vragen

Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je je woning ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen.

Zodra voldoende dan wel enkele woningen verkocht zijn, en de Omgevingsvergunning voor de bouw is afgegeven.

Overlast van de werkzaamheden tijdens de bouw is niet te voorkomen. De aannemer zal er alles aan doen om dit wel zo veel mogelijk te beperken.

De grond/kavel voor de woningen koop je van de ontwikkelaar; je sluit ook de koopovereenkomst met de ontwikkelaar.

De aannemingsovereenkomst sluit u met de aannemer van het project. De aannemer bouwt je woning en is ook je aanspreekpunt tijdens de gehele bouwperiode. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kunt je bij de aannemer terecht.

Interesse in wonen op De Slagen? Meld je aan!

Heb je interesse in één van de woningen of wil je als omwonende op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen. Wij houden je graag op de hoogte. Aan je inschrijving is geen enkele verplichting verbonden.